De GeschiedenisHULP die het verschil maakt in het Kwale District in Kenia

 

HELPENDE HANDEN: het vrijwilligers programma

 

Deutsche Post (de moedermaatschappij van DHL Wereldwijd) en UNICEF hebben een partnership dat steunt op 3 pijlers:

1)      Bijdragen van de groep, in cash geld

2)      Geldinzamelingen door de werknemers

3)      Een “vrijwilligers” programma

Het partnership met UNICEF startte in Kenia in 2006. In het Kwale District (ten zuiden van Mombasa aan de Keniaanse oostkust) steunt DHL, UNICEF bij het promoten van voorlichting van mogelijke gezondheidsrisico’s en preventie van ziekten. Door mensen bewust te maken dat een muggenbeet Malaria kan overdragen. Slapen onder een muggennet kan hier kinderlevens redden.

De fondsen die door de DHL werknemers worden ingezameld, worden gebruikt voor opleiding van lokale gezondheidsmedewerkers en het aankopen van materiaal voor lokale ziekenhuizen.

Bovendien heeft DHL KENYA UNICEF geholpen bij de distributie van muggennetten en medicijnen om de kindersterfte te beperken.

 

 Zelf mocht ik in november 2008 deel uitmaken van het DHL
 “vrijwilligers” programma in het Kwale District in Kenia
 gedurende de Keniaanse
MALEZI BORA - campagne.

 Tijdens die weken hebben 13 vrijwilligers (net als onze
 collega’s in 2006 en 2007) de gelegenheid gehad om ter
 plaatse te gaan. Ook dit jaar werden wij geselecteerd uit
 een groep sollicitanten (van bijna 500 van de +500.000
 wereldwijde DHL werknemers).


We kregen de kans om aan de lijve te ondervinden wat UNICEF ginder daadwerkelijk voor de kinderen doet.

We hielpen de gezondheidswerkers bij het wegen van de baby’s, het toedienen van ontwormingstabletjes en het geven van Vitamine-A supplementen.

We gingen met de lokale gezondheidswerkers mee naar afgelegen gebieden waar families, werden geïnformeerd over hygiëne en sanitatie. In dorpen waar drinkbaar water zeldzaam is en moeders dikwijls thuisbevallen, net daar is het belangrijk dat de mensen begrijpen dat handen wassen van levensbelang kan zijn.

Na onze terugkeer uit Kenia is het de bedoeling dat wij als ambassadeurs fungeren om fondsen te verzamelen en om onze collega’s bewust te maken van het DHL/UNICEF partnership.

 

Bij een bezoek aan de lagere school in het plaatsje MTEZA (dicht bij Mombasa aan de oostkust van Kenia) werd ik persoonlijk erg getroffen door het gebrek aan zuiver water (in een school van meer dan 400 leerlingen).
Deze gebeurtenis had mij zo aangegrepen dat ik na mijn thuiskomst iets extra wou doen voor deze kinderen.
Ik dacht erover na om in die school een waterput te laten boren waardoor zuiver water beschikbaar zou zijn.
Om alleen minstens 10.000 Euro in te zamelen, zag ik niet zitten. Daarom vroeg ik hulp aan Felix Van Meerbergen, deken van onze stad Diest, om op zondag 3 mei, 2de herdenkingsdag van het terugvinden van onze dochter Annick in het water van het Albertkanaal te Lummen, bij het organiseren van een geldinzameling om mijn plan te verwezenlijken.

Zo werd “ANNICK FOR KENYA” geboren. Het water dat voor haar fataal was, moet in Kenia de levenskwaliteit van kinderen verbeteren. Iets waarvoor ons Annick zich ook wilde inzetten na haar studies.

Ik ben ervan overtuigd dat de toegezegde steun van het Diestse Stadsbestuur, van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening en van heel veel anderen, een succes zullen maken van dit project.

 

Dank bij voorbaat voor uw steun !!

Eddy Van Uytsel